Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Jak oříznout doutník?

Pokud se rozhodnete zapálit si longfiller doutník, zcela jistě jej budete muset oříznout. K oříznutí doutníku se používá ořezávač (cutter). Který typ ořezávače zvolíte, je na vás -hlavní je aby byl řez čistý(zbytečně nenarušoval krycí list), procházel do vrstvy kde je plnící tabák a velikost řezu byla dostatečná pro tah doutníku.

Na některých stránkách se můžete dočíst, že se doutník může před ořezáním namočit do koňaku, z pohledu kuřáka doutníků je to nesmysl. Doutník tím pouze znehodnotíte – potlačíte jeho vlastní chuť a další charakteristické vlastosti. Jediné co má smysl před oříznutím, je doutník vložit do úst, stejně tak jak jej následně budete kouřit – část kterou budete následně ořezávat se lehce „nasliní“ od rtů a řez potom bude čistější.

Gilotina (Straight cut)
Nejpoužívanější typ ořezávače, doutník prostrčíte skrz a oříznete požadovanou délku ramene. U doutníků tvaru parejo se někdy doporučuje oříznout pouze tolik, jako byste ořezávač položili na stůl, doutník, postavily na hranu stolu (tak aby bylo rameno v ořezávači) a ořízli právě takovou část která prochází v této poloze ořezávačem. V podstatě jde o stejný princip jako je z jedné strany uzavřená gilotina – někdy se však může stát, že se nedostanete až k vrstvě plnícího tabáku(v průřezu nevidíte stejné složení jako v patě), v tomto případě je nutné řez opakovat. U doutníků, které mají konické zakončení, je nutné rameno oříznout dál od zakončení, tak aby byl průřez dostatečný. Nevýhoda gilotin je špatné broušení – pokud se ztupí, je jednodušší si koupit novou. Pokud si nebudete kupovat značkový ořezávač(např. Xikar) není gilotina drahou záležitostí, na druhou stranu se někdy vyplatí investovat do kvalitní značky, od které ořezávač vydrží několik let.

 

Uzavřená gilotina
Stejný ořezávač jako gilotina, ale jedna strana je uzavřená – tj. z doutníku oříznete cca 1-2 mm – ideální pro doutníky tvaru parejo, ale nepoužitelné pro torpeda.

 

 

 

Ořezávač s „V“ profilem nože (V – cutter / wedge cutter)
Tento ořezávač je vhodný pro doutníky tvaru torpedo, ale i ostatní s velkým radiusem zakončení hlavy, právě z důvodu získání větší plochy průřezu.

VIDEO: Jak oříznout doutník klasickým ořezávačem?

 

Ořezávací nůžky (Cigar scissors)
Podobný efekt, jako gilotina. Velká výhoda je v jednodušším dobroušení nožů a pohodlném oříznutí.

VIDEO: Jak používat zastřihávací nůžky?

 

 

 

Puncher(Punch – cutter)
Netradiční způsob k oříznutí, ale velice příjemný – ořezávač s kruhovým profilem přitlačíte na hlavu doutníku, pokud máte doutník s větším průměrem je vhodné použít gilotinu. Punchem byste museli ke správnému tahu udělat několik průřezů. Tento ořezávač je také nevhodný pro doutníky s konickým zakončením.VIDEO: Jak oříznout doutník puncherem?

 

Napsat komentář