Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Partagas Spanish Rosado San Augustin

Partagas Spanish Rosado San augustin
Jméno Partagas v doutníkovém světě netřeba představovat. Dlouholetá tradice, kvalita produktů a hlavně silnější a plnější chutě doutníků si vydobyly celosvětový věhlas. Dnes se podíváme na Partagas Spanish Rosado. Krycí list je odstínu rosado a je pěstovaný v Hondurasu v údolí San Augustin. Vázací list je použit Connecticut Broadleaf a longfillery jsou z Mexika, Hondurasu a dominikánské republiky. Tenhle doutník si poležel v humidoru 18 měsíců. Protože jsem měl možnost vykouřit jeden z těchto doutníků když jsem dostal box a jeden právě po zmiňované době, mohu už teď říci, že Spanish Rosado má opravdu slušný potenciál pro zrání v humidoru.

Čas v humidoru: 18 měsíců

Rozměr: 5,5×52(139,7×20,6mm)

Krycí list: Rosado – Honduras, údolí San Augustin

Vázací list: Connecticut Broadleaf

Náplň: Dominikánská Republika, Mexiko, Honduras

Vůně

Pata: Tabák, koření a čokoláda

Tělo: Příjemné tabákové

Konstrukce

Nepatrně na stisk bez měkkých bodů a vad. švy jsou těsné a viditelné. Zakončení provedeno dvojitou čepičkou

Vzhled

Tmavě hnědý(lehce načervenalý) a hroblatý krycí list  bez viditelnějších žilek a s olejovými odlesky

Tah před zapálením

Perfektní

Chuť ihned po zapálení

Velmi jemná(vyzrálá). Trocha smetany, nasládlého tabáku a dřevitosti Stejné chutě panují i v kratším a sušším dozvuku. Chutě jsou na slabším středu plnosti s parádní produkcí dýmu.

1/3 doutníku
První změna přichází velmi rychle. Dřevistost se mění na cedr s kořením a chutě zanechávají slabý olejový film na jazyku. Sladkost nabírá cukrový charakter a je výraznější.
5 min – Při vyfouknutí nosem je patrná mléčná čokoláda a krémová káva. V dozvuku se pak přidává trocha zemitosti. Chutě jsou téměř hedvábně jemné a usadily se na solidním středu. Dozvuk se prodloužil.
20 min – sladkosti je méně a hlubší tabákovou chuť doprovází v dozvuku trocha smetany, cedr, koření a zemitost. Konstrukce, tah i hoření jsou perfektní
25 min – První třetina se zakončila skvěle. Jako bych jedl sladký, smetanovo – kávový dortík s dodatkem tabáku, cedru a zemitosti

2/3 doutníku

40 min – smetana je pryč a přidává se černá káva. Ostatní chutě se nezměnily
50 min – sladkosti je opět méně a ke kávě se přidává hořká čokoláda. Textura je stále krásně máslová, koření je více a chutě jsou plnější.

3/3 doutníku

60 min – poslední třetina se začíná náloží černé kávy bez hořkosti, vyzrálým tabákem a končí se čokoládou, cedrem a zemitostí. Po konstrukční stránce stále perfektní. O deset minut později kouř teplá a končím.

Závěr a zhodnocení

Skvělý doutník. Krásné vyzrálě chutě, spousta změn, perfektní tah i konstrukce. První polovina byla jako sladký smetanovo – kávový  dezert, který jsem v druhé polovině zapil dávkou černé kávy, hořké čokolády, tabáku, cedru a zemitosti. Dozvuk je trochu sušší, ale každopádně nic zásadního.  Z prvního doutíku si pamatuji, že dozvuk byl o hodně sušší, méně sladký a smetanový. Pochopitelně také nebyl tak máslově jemný. 18 měsíců v humidoru udělalo svoje. Velké bravo pro Partagas a doufám, že si doutník budu moci zopakovat. Tohle Byl Partagas Spanish Rosado San Augustin

2 komentářů k Partagas Spanish Rosado San Augustin

Napsat komentář