Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Gurkha Grand Reserve Black Diamond Toro Maduro

Tenhle krasavec byl ručně balen v Cibao Valey v Dominikánské Republice a 4x sycený koňakem Remy Martin Louis XIII. Proces sycení je přísně střežen a jen hrstka lidí zná přesný postup. Doutník přišel ve skleněné tubě zalité černým voskem.

Rozměr: 6 1/2 x 53 (první rozměr je uveden v palcích a i mně to přijde hezčí než v milimetrech tak se předem omlouvám za mystifikaci)
Krycí list: 7 letý Connecticut shade
Vázací list: Dominikánská Republika
Náplň: Dominikánská Republika

Vůně
Pata: Nasládlé koňakové aroma a siláž
Tělo: opět koňakové aroma a kravské lejno – vůně je prostě parádní

Konstrukce
Pevná bez jakýchkoli měkkých bodů.

Vzhled
Krásně čokoládový krycí list s pár viditelnými žilkami
Ořízneme, řádně zapálíme a jdeme na to

Pár tahů po zapálení
Prosycení koňakem se nezapře a na jazyk se vloudí sladké koňakové aroma spolu s espresem a bílým pepřem. Po chvíli přistane na jazyku chuť vyzrálého tabáku. Co se tahu týče tak jsem maximálně spokojen. Ten je na volnější s malou špetka odporu, který zajistí velké množství kouře bez velké námahy což mi vyhovuje. Doutník je prozatím jemný až středně silný.
Necháme rozhořet a rozvinout chutě v první třetině a uvidíme jak se nám to vyvine

1/3 doutníku
Tak máme za sebou cca 5 min – viz obrázek a chutě se zatím příliš nezměnily. I na jazyku přetrvává káva, trocha bílého pepře a přidává se trocha kakaa
Tah a hoření zatím naprosto parádní. Na rtech zůstává olejový film což osobně mám hodně rád
Popelník už je objednaný, ale do té doby musím vzít za vděk tento kamarádčin plechový – to vysvětluje ty nedopalky
cca 25 min v první třetine. Zatím absolutně žádný konstrukční problémy. Tah a hoření skvělý. Jediná změna se týká chutě a sice kakao vystřídal kokos.
Tohle vypadá na pekně konzistentní kousek. Popel odpadává asi po 35 mm. Nezadržitelně se tak blíží 2/3 doutníku.

2/3 doutníku
zhruba 35 minut po zapálení. Chuť se přesunula definitivně na středně silnou. Chutě beze změny + se přidala trocha karamelovosti. Doposud parádní požitek, ale slabý mě nutí se schovat a pokračovat v garáži(rozuměj plechovou boudu ) u motorky.
Kvalitu některých fotek prosím omluvte – nejsou ze zrovna nejnovějšího mobilu
Trochu více pepřovitosti v závěru, ale jen tolik abych věděl, že tam stále je a pochopitelně olejovitost. Tah a hoření stále skvělé. Doutník zůstává pěkněchladný.

3/3 doutníku
stále středně silný, ale zase o trošku více výraznější chutě
65 minut od zapálení – stále beze změny – kdo si potrpí na konzistenci tak tady si přijde na své
No a protože přestalo pršet, přesunul jsem se opět ven. Bohužel začalo dost foukat a hoření bylo lehce nerovnoměrné
75 minut od zapálení – Káva se mění na hořkou čokoládu. Ovšem jen na pár tahů a pak přijde chuť pražených kávových zrn. Olejový film na rtech zůstává
90 minut od zapálení – doutník stále chladný, hoření se celkem srovnalo a beze změn v chuti pokračujeme dál. Začíná mě ale tlačit čas
95 minut – Opravdu už musím končit, ale ještě by se dalo pokračovat asi tak 5-7 minut. Tady už se začíná kumulovat teplo a doutník lehce změkl.

Závěr a zhodnocení
Tak tenhle kousek jsem si opravdu užil a nebýt malé nepřízně počasí bylo by to dokonalý. Společnost mi dělal i Talisker 10y, který se pro mě překvapivě k tomuto doutníku perfektně hodil. Sečteno a podtrženo – velice konzistentní doutník se skvělou konstrukcí a chuťovými vlastnostmi a neméně dobrou délkou hoření.Produkce kouře byla ohromná a v kombinaci se skvělým tahem do celou dobu kouření – není co dodat. Od téhle značky jsem měl ještě Ninja Torpedo Maduro a byl jsem taky velmi potěšen. Recenze bohužel nebude, protože doutník byl jen jeden a navíc jsem netušil, že budu psát nějaké recenze. Doufám, že jsem příliš nenudil a budu se těšit u dálší recenze, které v následujících dnech a týdnech budou následovat a převážně na značku Gurkha.

Napsat komentář