Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Graycliff 1666 PG Robusto

Graycliff není jen název pro doutníky, ale zároveň pro luxusní pětihvězdičkový resort na Bahamách v Nassau, který založil a i nadále provozuje Enrico Garzaroli. Zpět ale k doutníkům. V malé továrně, která čítá 12 velmi zkušených Torcedores(balič doutníků) včetně Avelina Lary – zakladatele původní kubánské značky Cohiba. Už to samo o sobě budí respekt a jistou záruku kvality. Původně název Graycliff označoval kostel, který byl vystavěn v roce 1666 a odtud i název odutníku, který kombinuje velmi zajímavé tabáky. Přesněji se k nim dostanu za malou chvilku. Ovšem řada 1666 jako jediná nepochází z bahamské tabacalery, ale z Nikaragaui. Oříznutí i zapálení probíhá velmi snadno a nezbývá už nic jiného než si toto krásně vypadající robusto vychutnat.

Cena: $2
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru: 158 dní
Rozměr: 5,2×50(132×19.8mm)
Krycí list: Jaltepec maduro
Vázací list: Sumatra – Ekvádor
Náplň: Peru, Kolumbie, Brazílie, Mexiko

Vůně
Pata: Čokoládovo tabákové
Tělo: lehce tabák

Konstrukce
Celkem pevná a bez vad. Dvojitá čepička. Švy těsné a téměř neviditelné

Vzhled
Téměř černý krycí list a minimum žilek

Tah před zapálením
Perfektní – přesná dávka odporu

Chuť ihned po zapálení
Máslově jemná a bohatá chuť čokolády, kakaa, kávy a tabáku s trochou sladkosti, koření a opět čokolády v delším dozvuku. Chutě jsou středně plné a produkce hustějšího dýmu je velmi dobrá.

1/3 doutníku
10 min – přidává se slabší zemitost s trochou ena a základní chutě už nejsou tak bohaté. Dozvuk zůstává. Po pár tazích seno a zemitost mizí a káva je hutnější. Doutník lze cítit až v žaludku, ale bez jakékoli síly, což je velmi příjemné. I sladkosti je o něco více a celkově jsou chutě bohatší.

2/3 doutníku
25 min – chutě se od posledně nezměnily. Jen koření v dozvuku je o poznání více a nepatrně od něj brní jazyk. Hoření je lehce nerovnoměrné, ale zatím bez potíží
35 min – hoření je vskutku rychlé a v tenhle moment se blížím ke konci druhé třetiny. Nicméně chutě jsou parádní, bohaté a stále beze změny. Káva je opět výraznější a hutnější a začíná přecházet pražená zrna. Kakao se v přívalu kávových chutí vytrácí. Čokoláda v dozvuku je také výraznější.

3/3 doutníku
50 min – na začátku poslední třetiny hoření výrazným způsobem zpomalilo a čokoláda v dozvuku je nahrazena krémovou kávou
80 min – sladkost zmizela a k praženým zrnům se přidala slabší nahořklost. Kouř teplá a odkládám.

Závěr a zhodnocení

Parádní a dobře vyvážené chutě se slušnou dávkou komplexnosti, kterou ukázala hlavně káva v podobě od krémové až po pražená zrna. Chutě naprosto bez síly a drsnosti po celou dobu kouření a navíc jsem si skoro upálil i prsty. Sice jsem po 35 minutách myslel, že se přes 55 minut nedostanu, ale nakonec byl výsledný čas vice než dobrý a skončil jsem těsně za hranicí 80 minut. Ona zemitá chuť se senem přicházela v moment kdy se začal doutník přehřívat, což nebyl takový problém, a bylo potřeba si na to větší pozor než oblyvkle. Po zpomalení se ovšem rychle vrátilo vše tam kam mělo a celkově mě doutník velmi zaujal a s doporučením bych rozhodně neváhal. Tohle byl Graycliff 1666 PG v robustu.

Napsat komentář