Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Cain Maduro Torpedo

Cain Maduro TorpedoDoutníky Cain jsou vyráběny rodinou Oliva v Nikaragui a k dostání jsou ve dvou varinatách – habano a maduro, které mám dnes k dispozici. Náplň je pro obě verze stejná a to třikrát fermentované tabákové listy z oblastí Esteli, Condega a Jalapa v Nikaragui. Na prstýnku je sice uvedeno čisté Ligero – nejtlustší a chuťově nejvýraznější lsity z celé rotliny, ale kvůli jejich horší charakteristice hoření jsou do směsi přidány Seco a Viso lsity. Ve výsledku je poměr ligero listů vůči ostatním 84:16 což je stále velmi vysoký poměr. Samotný krycí list pochází z Brazílie a je téměř černý s pár opravdu malými žilkami, perfektně barevně jednotný a naprsto bez vad. Od paty se line krásné čokoládovo tabákové aroma, zatímco tělo vydává neméně pěknou vůni stáje. Konstrukce je skálopevná a až neuvěřitelně souměrná bez měkkých nebo tvrdých bodů. Tohle torpedo s bílým prstýnkem a červeným nápisem vypadá jednoduše famózně. Oříznutí proběhlo velmi snadno, ale korektní zapálení už si svůj čas vyžádalo.

Dostupnost v ČR: madruo nikoli, ale habano je k dostání zde

Čas v humidoru: 298 dní

Rozměr: 6×54(152,4×21,4mm)

Krycí list: Maduro – Brazílie

Vázací list: Nikaragua

Náplň: Ligero listy z oblastí Condega, Jalapa, Esteli – Nikaragua, Seco a Viso – Nikaragua

Vůně

Pata: Tabák, mléčná čokoláda a spousta koření

Tělo: Kořeněné a mírně zatuchlé

Konstrukce
Soumerná a skálopevná bez jakékoli chybičky. Švy jsou těsné a neviditelné. Bezchybně ubaleno

Vzhled
Krásně vypadající, sametově hebký a oleji nabitý téměř černý krycí list s jednou menší žilkou a soustou textury na povrchu. Barevně konzistentní po celé délce

Tah před zapálením
Perfektní

Chuť ihned po zapálení
Máslově jemná nasládlá tabáková chuť s velkou dávkou pepře v dlouhém dozvuku. Olejové chutě jsou na silnějším středu plnosti s parádní produkcí hustějšího dýmu

1/3 doutníku
po pár tazích se přidává na začátek tahu smetana, ketrá se následně pěkně kombinuje s pepřem
10 min – smetana nahrazena tmavou čokoládou, která jde s pepřem rovněž velmi dobře dohromady. Chutě jsou hutnější a o přítomnosti ligero listů není pochyb. Už je cítit trocha síly
Po dalších pár minutách se smetana vrací zpět
25 min – chutě jsou od posledně beze změny. Jsou stále máslově jemné, hutné a olejové. Pepř se stále drží a síla je nepatrně více. Konstrukce, hoření i tah jsou perfektní

2/3 doutníku
30 min – čokoláda se míchá s kakaem. Olej ulpívá i na rtech a zatím se jedná o velmi dobrou plnější záležitost
55 min – chutě se ustálily a od posledně beze změny. Po konstrukční stránce stále perfektní
75 min – na konci třetiny se k čokoládě a kakau přidávají pražená zrna a smetana odezněla

3/3 doutníku
90 min – v poslední části byla pražená zrna výraznější a nic jiného se nestalo. Kouř teplá a končím

Závěr a zhodnocení
Máslově jemné, bohaté, olejové a dobře vyzrálé chutě s parádní produkcí dýmu a bezchybnou konstrukcé. Síla byla pod středem, což mě příjemně překvapilo vzhledem k množství ligero listů v doutníku. Tohle byl Cain Maduro v Torpedu.

Napsat komentář